Mijn eindexamen

Nieuws

N-termen tweede tijdvak bekend

Vandaag zijn de n-termen van het tweede tijdvak van de centraal schriftelijke examens bekendgemaakt. Met deze n-termen worden de uitslagen van jullie examens bepaald. Je vindt ze op examenblad.nl: Overzicht n-termen 2024

We feliciteren alle leerlingen die alsnog geslaagd zijn!

Wil je meer weten over de n-termen en hoe deze tot stand komen?

Bekijk dan:

Wat gebeurt er met mijn examen na afname?

Het tweede tijdvak van de centrale examens vmbo gl/tl, havo en vwo zit erop! Benieuwd wat er na afname met de examens gebeurt? Bekijk hier welke weg het examen aflegt van afname tot uitslag:

Video: Welke weg legt een centraal examen af na afname? (YouTube)

N-termen

Op dinsdag 2 juli worden de n-termen voor deze examens bekendgemaakt en hoor je of je geslaagd bent.

Benieuwd hoe de normering in zijn werk gaat? Bekijk deze video: De N-term maken we samen (YouTube)

Digitale en flexibele examens vmbo en staatsexamens vo

Doe je flexibele en digitale examens vmbo bb en kb of staatsexamen vo? We wensen jullie nog veel succes met jullie examens!

Aanvullingen op correctievoorschriften vwo (tijdvak2)

Van deze examens is er een aanvulling op het correctievoorschrift verschenen:

Aanvullingen op correctievoorschriften havo (tijdvak2)

Van deze examens is er een aanvulling op het correctievoorschrift verschenen:

Succes met de examens in het 2e tijdvak

Vandaag start het 2e tijdvak van de papieren centrale examens vmbo, havo en vwo. Ga je een examen herkansen of inhalen? Dan wensen we je heel veel succes! Doe je flexibele en digitale examens vmbo bb en kb of staatsexamen vo? Ook jullie wensen we succes, net als alle docenten en andere examenbetrokkenen.

Tips

Zit je nog voor je examen en kan je wel wat tips gebruiken? In het menu van deze site vind je een pagina vol met tips om goed voorbereid je examen in te gaan. Daarnaast vind je er je rooster en nog meer informatie. Na het examen vind je hier ook de correctievoorschriften van het examen en op 2 juli de bekendmaking van de n-termen.

Tip 12: herkansen heeft altijd nut

Ga je waarschijnlijk niet slagen, omdat je voor te veel vakken een onvoldoende hebt? Doe dan toch mee aan de herkansing. Want als je naar het volwassenenonderwijs overstapt, hoef je de vakken waarvoor je een voldoende hebt niet over te doen. Dus elke voldoende voor een herkansing telt!

Wil je alle tips teruglezen?

Ga naar de pagina 'Tips' in het menu van deze site.

N-termen centraal schriftelijke en praktische examens (cspe’s)

De normeringstermen (n-termen) van de centraal schriftelijke en praktische examens (cspe’s) zijn bekend! Je vindt ze op examenblad.nl: N-termen cspe’s

De n-termen van de cspe’s worden altijd een week eerder bekendgemaakt dan de n-termen van de andere vakken. Dat is uiteraard niet zonder reden. Doordat de n-termen van de cspe’s eerder bekend zijn, weet een school welke herkansingen er eventueel nodig zijn. Hiervoor is tijd nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het regelen van materialen voor de praktische onderdelen. Het herkansen van een cspe hoeft ook niet per se in het tweede tijdvak, een school kan daar al eerder mee beginnen. Ook loopt deze periode langer door dan het tweede tijdvak.

Bekendmaking N-termen algemene vakken

Omdat een diploma niet alleen maar uit vakken met een cspe bestaat, maar ook uit algemene vakken (zoals bijvoorbeeld Nederlands of wiskunde) kan de vlag nog niet uit op de dag dat de n-termen van de cspe’s bekend worden gemaakt. Hiervoor zijn ook de n-termen voor de algemene vakken nodig. Op woensdag 12 juni worden de n-termen voor de andere examens bekendgemaakt en hoor je of je geslaagd bent.

Benieuwd hoe de normering in zijn werk gaat? Bekijk deze video: De N-term maken we samen (TouTube)

Aanvullingen op correctievoorschriften havo (tijdvak 1)

Tip 11: wil je je examenwerk inzien?

Je kunt je examenwerk inzien tot zes maanden na je examen. Neem dan eventueel iemand mee. Je mag om uitleg vragen over de beoordeling, maar de uitslag kan niet meer veranderen. Je mag het werk ook niet meenemen.

Aanvullingen op correctievoorschriften vwo

Van deze examens is er een aanvulling op het correctievoorschrift verschenen:

Tip 10: kijk zelf je antwoorden na

Een paar uur na afloop van je examen wordt het correctievoorschrift met de goede antwoorden met de punten die je daarvoor krijgt gepubliceerd. Dit geeft je een goede indruk van hoe je het examen hebt gemaakt. Je vindt deze correctievoorschriften door te klikken op 'examendocumenten' in je rooster in deze webapp.

Aanvullingen op correctievoorschriften vmbo gl/tl

Tip 9: lever in op volgorde

Lever je antwoorden in op volgorde van de vragen, dan weet je ook zeker dat je alles inlevert. Lukt dit niet, geef dat dan duidelijk aan.

CvTE draait mee bij LAKS examenklachtenlijn

‘Goedemiddag, dit is de LAKS-examenklachtenlijn, waarmee kan ik je helpen?’ Dit zinnetje hebben acht medewerkers van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) de afgelopen dagen meerdere malen uitgesproken. Zij namen op het kantoor van het LAKS in Utrecht de telefoon van de examenklachtenlijn aan. Er kwamen verschillende klachten voorbij: van geluidsoverlast tot onduidelijkheid in de opgaven.

Naast onze directeur Marc Spierings en collegevoorzitter John van der Vegt belden ook communicatieadviseurs en clustermanagers primair onderwijs (po), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en voortgezet onderwijs (vo) met leerlingen die een klacht hadden.

De klachten die bij onze collega’s binnenkwamen maken deel uit van het recordaantal klachten die dit jaar bij het LAKS binnen lijken te komen. Het is goed om te horen waar je als leerling kritisch over bent of een klacht over hebt. Daarom hebben we in de examenperiode altijd nauw contact met het LAKS. Het is wel goed om te weten dat we alleen kijken naar de inhoud van de klachten en niet naar de hoeveelheid.

Heb je zelf een klacht? Ga dan naar examenklacht.nl.

Tip 8: vul altijd iets in

Weet je het antwoord niet bij een meerkeuzevraag? Vul toch altijd iets in. Misschien gok je goed.

Tip 7: bedenk eerst zelf het antwoord

Bedenk bij een meerkeuzevraag eerst zelf het antwoord en bekijk dan of dit bij de keuzemogelijkheden staat.

Tip 6: twijfel niet te lang

Als je iets niet weet of kunt, twijfel niet te lang en ga verder met de volgende vraag. Je kunt altijd terug naar de vraag die je hebt overgeslagen.

Tip 5: gebruik hoofdletters bij meerkeuzevragen

Beantwoord je een meerkeuzevraag op gewoon antwoordpapier? Dan moet je je keuze in hoofdletters geven (A, B, C, D…).

Tip 4: geef de berekening of de verklaring

Als om een berekening of verklaring wordt gevraagd, geef die dan ook. Je krijgt geen punten voor alleen het goede antwoord.

Examen doen met ondersteuning

Extra tijd, een time-out tijdens een examen of een examen dat voorgelezen wordt met behulp van spraaksynthese. Het zijn een paar voorzieningen die mogelijk zijn als je een ondersteuningsbehoefte hebt. Op dit moment zijn jullie bezig met het centraal eindexamen vo én op deze dag (16 mei) is het Global Accessibility Awareness Day. Oftewel een dag om stil te staan bij (digitale) toegankelijkheid en inclusie.

Passend examineren

Examen doen is al spannend genoeg, maar als je bijvoorbeeld een visuele of auditieve beperking hebt dan is het maken van een examen nog iets uitdagender. Het is daarom belangrijk dat als je een ondersteuningsbehoefte hebt je ook gewoon je eindexamen kunt doen. Om dit mogelijk te maken wordt er bij de productie van de examens ook nagedacht over de toegankelijkheid van de examens. Zo worden er voor verschillende groepen kandidaten specifiek toegankelijke versies van het examen gemaakt. Zo bestaan er examens in braille, wordt er gezorgd voor ondertiteling van geluidsfragmenten of worden examens geschikt gemaakt voor spraaksynthese.

Als je op een reguliere school voor voortgezet onderwijs zit, een ondersteuningsbehoefte hebt en hierdoor aanpassingen nodig hebt tijdens het centraal examen dan kan dit worden afgestemd met je eigen school. Dit geldt ook voor kandidaten die staatsexamens vo doen en op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zitten. Het bevoegd gezag (bijvoorbeeld een schooldirecteur) kan met behulp van de richtlijnen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) kijken wat de mogelijkheden zijn. Kandidaten die staatsexamen doen en niet aan een onderwijsinstelling verbonden zijn, maar bijvoorbeeld thuis zitten of in een instelling wonen kunnen bij DUO terecht voor de nodige voorzieningen.

Exameneisen

Het is belangrijk te benadrukken dat exameneisen nooit worden aangepast. Als je een ondersteuningsbehoefte hebt wordt het examen niet makkelijker gemaakt. Het enige dat aangepast kan worden, zijn de omstandigheden waaronder je het examen maakt.

Mocht je zelf vragen hebben over wat er mogelijk is qua passend toetsen en examineren, bekijk dan ook eens de pagina ‘Ondersteuning’ in het menu op deze site.

Tip 3: lees goed

Lees goed wat op het voorblad van het examen staat en houd je aan de instructies. Dus als er staat: geef twee voorbeelden, geef er dan twee en niet meer. Als je bijvoorbeeld twee voorbeelden moet geven en je geeft er drie, wordt het derde voorbeeld niet beoordeeld!

Waarom verschijnt het correctievoorschrift soms later?

Het is een moment waar jullie reikhalzend naar uitkijken. Het tijdstip waarop het correctievoorschrift van een centraal schriftelijk examen wordt gepubliceerd. Dat gebeurt voor de meeste vakken op de dag van het examen. Jullie kunnen dan inschatten hoe je het examen gemaakt hebt en je docenten kunnen het examen nakijken. Van sommige vakken verschijnt het correctievoorschrift niet op de dag van het examen, maar twee dagen later. Voor deze vakken vindt een testcorrectie plaats. Deze zijn bedoeld om de correctievoorschriften zo goed mogelijk te maken.

Wat is een testcorrectie?

Tijdens een testcorrectie wordt er gekeken of het voorlopige correctievoorschrift klopt. Hiervoor kijken 24 docenten de examens van hun eigen kandidaten na volgens het voorlopige correctievoorschrift.

De dag na het examen komen deze docenten bij elkaar. Samen bespreken ze hun bevindingen. Als zij het nodig vinden, geven ze een advies om het correctievoorschrift aan te passen aan de vaststellingscommissie van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Die kunnen dan samen met de toetsdeskundige van Stichting Cito kijken of het nodig is om het voorlopige correctievoorschrift aan te passen.

Het definitieve correctievoorschrift wordt dan twee dagen na het examen openbaar gemaakt. Op basis van het definitieve correctievoorschrift kunnen jullie kijken hoe je je examen hebt gemaakt en kunnen je docenten aan de bak om het examen na te kijken.

Testcorrecties 2024

In 2024 krijgen de volgende vakken een testcorrectie:

  • biologie vwo
  • economie havo
  • kunst (algemeen) havo
  • maatschappijwetenschappen vwo
  • Nederlands vmbo gl/tl en vwo

Tip 2: kom op tijd!

Minder dan een half uur te laat voor je examen? Je mag nog meedoen. Je moet wel tegelijk met de anderen stoppen. Ben je langer dan een half uur te laat, dan mag je niet meedoen met het examen.

Succes met de examens!

Vandaag starten de centrale examens vmbo gl-tl, havo en vwo! Op 1 april zijn de digitale examens vmbo bb en kb al gestart. Ook de beroepsgerichte profielvakken (cspe’s) worden vanaf 1 april al afgenomen. We wensen iedereen heel veel succes met de examens!

Tips voor je examen

Zit je net voor je examen en kan je wel wat tips gebruiken? De komende dagen posten we elke dag een tip zodat jij goed voorbereid je examen kan maken.

Tip 1: hulpmiddelen

  • Kijk van tevoren goed welke spullen je mee mag nemen naar je examen. Op deze website is dit bij elk vak aangegeven.
  • Mocht je snel last hebben van omgevingsgeluid, neem dan geluidsstoppers mee.
  • Neem je eten/drinken mee? Zorg er dan voor dat je geen overlast veroorzaakt voor andere examenkandidaten.
  • Sommige examens bevatten meerdere examenboekjes met losse bladen. Bij examens worden geen nietjes gebruikt. Mocht je het prettig vinden de boekjes te nieten, neem dan een nietmachine mee. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt van de examensecretaris van je school.

Sla je examenrooster op

Je kan je persoonlijke examenrooster ook opslaan in je Google- of Outlook-agenda. Gebruik hiervoor de knop ‘Zet in mijn agenda’.

Print je het examenrooster liever uit dan kan dat ook. Gebruik hiervoor de knop ‘Opslaan en printen’.

Persoonlijke rooster met beide niveaus

Doe je examen op twee niveaus? Dan kun je je persoonlijke rooster samenstellen met beide niveaus. Dit rooster kun je vervolgens toevoegen aan je digitale agenda of opslaan als PDF en printen.

Mijneindexamen: alle informatie voor de centrale examens van 2024

Op mijneindexamen.nl vind je alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op de centrale examens zoals oefenexamens, tips, je rooster en algemene info en regels voor het centraal examen 2024.

Mijneindexamen.nl is een webapp. Dit betekent dat het een website is die zich gedraagt als app. Je kunt de website openen in je browser. Als je op een mobiel apparaat de website bezoekt dan kan je deze vastzetten aan je beginscherm. Een app-icoontje verschijnt op je scherm waardoor je de site makkelijk kunt terugvinden.